donderdag 6 augustus 2009

Is schermen gevaarlijk?

Nee, schermen is niet gevaarlijk. De meest voorkomende blessures zijn blauwe plekken. Soms gaat er wel eens iemand door zijn enkel. Een blessure die je bij elke staande sport kan verwachten. Verder gebeurt er vrijwel nooit iets. Toch maar wat antwoorden op misverstanden die ik veel hoor:

Vr. Schermen is toch gevaarlijk omdat er toch ooit iemand door zijn masker gestoken?
Antw. Nee, schermen is niet gevaarlijk en was het ook niet. Dit was wel een zeer ernstig ongeluk ongeveer 20 jaar geleden. Hierna zijn alle regels en eisen aan het materiaal behoorlijk aangescherpt. De belangrijkste oorzaken van dit ongeluk was een verroest masker, een scherp afgebroken wapen in combinatie met de snelheid van internationale topschermers. Ook twintig jaar geleden had dit ongeluk met een beetje oplettendheid voorkomen kunnen worden. Met de huidige materialen en controles kan dit sowieso niet meer voorkomen. Al het materiaal (maskers en vesten) dienen 1600Nm te kunnen weerstaan en de wapens kunnen, als ze breken, alleen nog recht afbreken. Na het aanscherpen van de regels is nooit meer een dergelijk of een ander ernstig ongeluk voorgevallen.
Vr.< Doet het pijn als je getroffen wordt?
Antw. Nee, van de meeste treffers voel je niets. Iemand hard treffen is ook niet handig omdat je dan te dicht bij staat. De wapens zijn zeer flexibel dus zelfs een vrij harde steek voel je nauwelijks. Als je om de een of andere reden wel hard getroffen wordt, hou je er hoogstens een kleine blauwe plek aan over.
Vr. Is dit ook zo bij dames?
Antw. Vrouwen schermen verplicht met een borstplaat. Deze zit onder het pak en hier heb je geen last van. Met deze plaat voel je zelf van hele harde treffers niets meer. Overigens is bij mannen een tok verplicht.
Vr. Zijn er veel blessures?
Antw. Nee, een echte blessure waardoor je niet direct kan doorschermen is een uitzondering. Ook op wedstrijden. Schermen is geen blessuregevoelige sport. (veel minder blessures dan voetbal, tennis etc)
Vr. Kan je een schok krijgen bij elektrisch schermen.
Antw. Nee, de stroom is zwakker dan de stroom door een telefoondraad. Je voelt de stroom alleen als je beide polen op je tong legt. (probeer dit overigens toch maar niet)
Vr. Is er dan werkelijk niets gevaarlijk aan schermen?
Antw. Nee, helaas voor sommigen is er niets gevaarlijks aan schermen. Er kan natuurlijk altijd wat gebeuren maar de kans hierop is heel erg klein. De weg van en naar de schermzaal is vele malen gevaarlijker.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Alles over Schermen Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template